ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - SOS για τα παιδιά μας

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

SOS για τα παιδιά μας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

Αποθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών για την κατάσταση της υγείας των παιδιών και των εφήβων της Κρήτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1982 έως το 2002 έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών από 9 έως 17 χρόνων, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά εμφανίζει υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, που σηματοδοτούν το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο.

Τα παραπάνω τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Η κρητική δίαιτα, το κλειδί για την απόλαυση και την υγεία των εφήβων, ως απάντηση στο σύγχρονο διατροφικό παράδοξο», που διοργάνωσε το Γραφείο Παιδείας και το Γραφείο Ισότητας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Αγωγή Υγείας.

Ο κ. Καφάτος επεσήμανε ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά ηλικίας από 9 έως 17 χρόνων το 1982 έδειξε ότι το 20% των παιδιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ το 2002 ανάλογη έρευνα εκτίναξε το ποσοστό στο 40%! «Αυτό σημαίνει -είπε ο κ. Καφάτος- ότι τα παιδιά ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο στην τηλεόραση και τους υπολογιστές (περίπου 4 με 5 ώρες ημερησίως) και τα Σαββατοκύριακα ακόμα περισσότερο χρόνο, χωρίς να κάνουν σωματική άσκηση. Παράλληλα βλέπουν διαφημίσεις ακατάλληλων τροφίμων, όπως πατατάκια, σοκολάτες, παγωτά, ζαμπόν και τυρί κ.λπ. που τρώνε στο σχολείο, με συνέπεια να αυξάνεται το βάρος και η χοληστερόλη τους αυξάνοντας τον κίνδυνο να εμφανίσουν κάποιο χρόνιο νόσημα».

Πηγή:

23/2/2009



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τό δέ τήν πόλιν σοι δούναι ουκ εμόν εστίν ούτ’ άλλου των κατοικούντων ἐν ταύτη· ...»

Νομοθεσία σχετικά με παρελάσεις

Παλίνδρομο τρέξιμο (shuttle run)- Τεστ καρδιοαναπνευστικής αντοχής