Ερώτηση στη Βουλή για τον Σχολικό Αθλητισμό

Κύριε Υπουργέ,
Όπως δείχνουν οι πρόσφατες κινήσεις στο ΥΠ.Π.Ε.Θ., φαίνεται ότι δρομολογείται το τέλος του Σχολικού Αθλητισμού στην ελληνική εκπαίδευση.
Στη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου δεν υπάρχει Προϊστάμενος.
Η εγκύκλιος στα σχολεία για την υλοποίηση της "Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού" πήγε στις 2 Οκτωβρίου. Ένας θεσμός που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 και κάθε χρόνο συμμετέχουν πάνω από οκτακόσιες χιλιάδες (800.000) μαθητές και μαθήτριες
Με "ακέφαλη" τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής, δεν υπήρχαν ούτε οι Ομάδες Φυσικής Αγωγής για να συντονίσουν το τεράστιο έργο που απαιτείται για να οργανωθεί σωστά η "Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού" (ή ακόμη και να καταγράψουν στη συνέχεια τα αποτελέσματα στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).
Σαν να μην έφτανε αυτό η καταβαράθρωση του Σχολικού Αθλητισμού και της Φυσικής Αγωγής στην Ελλάδα, η απαξίωση της χώρας μας στον τομέα αυτό επεκτείνεται διεθνώς.
Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε στα μέλη των Επιτροπών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού, από τη Γενική Διευθύντρια Σπουδών, ότι η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. δεν εγκρίνει τη μετακίνησή τους για να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Σεμινάριο της Ομοσπονδίας τον Οκτώβριο.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Σχολικού Αθλητισμού έχει ενενήντα πέντε (95) Χώρες Μέλη από την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και την Ωκεανία, είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.) ως η αρμόδια Διεθνής Αθλητική Ομοσπονδία για τον παγκόσμιο Σχολικό Αθλητισμό, ενώ ο πρόεδρός της συμμετέχει ex officio στην Επιτροπή Ολυμπιακής Παιδείας της Δ.Ο.Ε.
Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας, συμμετέχει ανελλιπώς κάθε χρόνο στα παγκόσμια Σχολικά Πρωταθλήματα και έχει επιτύχει μεγάλες διεθνείς επιτυχίες από το 1972 (έτος ίδρυσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας) μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι, η πρώτη μεγάλη διεθνής επιτυχία της Κατερίνας Στεφανίδη ήταν στη Γυμνασιάδα του 2006, όπου κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στο Άλμα Επί Κοντώ.
Η Ελλάδα είναι όμως και διοικητικά από τις ισχυρότερες χώρες στη Διεθνή Ομοσπονδία Σχολικού Αθλητισμού, με πέντε (5) μέλη στις Τεχνικές Επιτροπές της και - κυρίως - με Έλληνα Αναπληρωτή Πρόεδρο, ο οποίος ως πρώην Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ., "εκπαραθυρώθηκε" στο μέσον της σχολικής χρονιάς 2015-16.
Η μη συμμετοχή της  ελληνικής αποστολής στο Παγκόσμιο Σεμινάριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας τον Οκτώβριο, θα υποβαθμίσει το κύρος της διεθνώς και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1)    Γιατί παραμένει ακέφαλη η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής μετά από τόσο καιρό;
2)    Πως αντιλαμβάνεται το Υπουργείο το μέλλον του Σχολικού Αθλητισμού και με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα στηριχτεί ο θεσμός;
3)    Ποιοι οι λόγοι άρνησης  μετακίνησης των μελών των Επιτροπών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού προκειμένου να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Σεμινάριο της Ομοσπονδίας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Δημήτριος Κωνσταντόπουλος
Χαρούλα (Χαρά) Κεφαλίδου
Γιώργος Αρβανιτίδης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Τό δέ τήν πόλιν σοι δούναι ουκ εμόν εστίν ούτ’ άλλου των κατοικούντων ἐν ταύτη· ...»

Νομοθεσία σχετικά με παρελάσεις

Παλίνδρομο τρέξιμο (shuttle run)- Τεστ καρδιοαναπνευστικής αντοχής